Почистване със смес, която може да ви разболее. Какви продукти никога да не комбинирате

Почистване със смес, която може да ви разболее. Какви продукти никога да не комбинирате

Има токсични препарати, използвани от домакините за почистване на дома, но нещата се усложняват, ако правите определени комбинации, мислейки, че това увеличава ефекта им.

Със сигурност сте чували за хлороформа и неговите опасности, защото именно това химическо съединение може неволно да ви разболее. Кои продукти никога не трябва да се смесват.

Разтвор за почистване, който може да ви отрови

Има толкова много почистващи продукти, които намираме по рафтовете на магазините или в интернет, че понякога бъркаме истинското им приложение или състав и в крайна сметка ги използваме неправилно. Поради химическите елементи някои съставки не трябва да се смесват. Сред най-вредните са натриевият хипохлорит. Основното съединение в търговския хлор и кватернерният амоний, може силно да раздразни кожата. И така комбинирането на тези продукти създава хлороформ.

Повечето търговски детергенти трябва да се използват много внимателно, тъй като те могат да бъдат токсични за всички. Но когато става въпрос за деца, трябва да вземете изключителни предпазни мерки, за да избегнете инцидент или трагедия. Опасността се създава от химическите съединения. Тези дълбоко почистващи съставки обикновено са много абразивни и вредни за човешкото тяло, включително домашните любимци.

Спрете да комбинирате тези продукти. Те са опасни за здравето

Ето защо учените от Факултета по химия (UNAM) в Мексико предупреждават, че смесването на хлор с алкохол е много лоша идея. Това е така, защото, чрез комбинирането им се получава хлороформ, съединение, което може да причини кардиореспираторен арест. Освен това хлороформът е много токсичен за черния дроб и въпреки че смятате, че ще получите по-добри резултати при хигиенизирането на дома си, това може да доведе до рак на черния дроб.

Лимон и хлор не се смесват. Разбери защо

Натриевият хипохлорит (хлор) също не трябва да се комбинира с лимон, оцет или други почистващи продукти, съдържащи солна киселина. Това генерира хлорен газ, който причинява дразнене на кожата, очите, носа и носната лигавица. Комбинацията сода за хляб и оцет също е вредна. Смесването на тези два продукта води до силно експлозивно вещество, което може да бъде опасно в затворени или лошо вентилирани зони.

И накрая, не смесвайте водороден пероксид (кислородна вода) с хлор, тъй като се образуват хлорати или перхлорати, съединения, които са толкова силни, че се използват във взривни устройства. Ето защо, нашият съвет е да използвате тези продукти много внимателно и само според препоръките на техния производител. Избягвайте на всяка цена да комбинирате тези почистващи продукти. Направете го, за да съхраните своето здраве.

Повече полезна информация може да четете и на този линк: https://www.chistachi.bg/tseni-sofia.