5 лесни стъпки за почистване на таванско помещение

5 лесни стъпки за почистване на таванско помещение

В домовете на много къщи разполагат с таванското помещение. Такова е неразделна част от къщата. Там почти винаги има допълнително място за съхранение! За съжаление, собствениците на жилища рядко посещават тавана си, като по този начин го карат да натрупва прах, влага, мухъл и гниещо дърво (в случай на дървени греди или складирани мебели).

Въпреки, че почистване на таван може да изглежда непосилно в началото, има начин да го правите систематично за по-прости и по-добри резултати. Първото нещо, което трябва да направите обаче е да се подготвите за чистотата и реда.

Стъпка 1: Изпразнете тавана

Преди да започне процесът на почистване, препоръчително е първо да се опитате да изпразните цялата стая. Това е така, защото празната стая се почиства по-лесно, като същевременно се гарантира, че няма пропуснати петна. Определено ще имате нужда от няколко помощни ръце, за да изнесете нещата, съхранявани на тавана ви, но ако помощта не е на ваше разположение, има друг начин за почистване на тавана. Единият е да си наемете екипи от smetishte.com.

Друга алтернатива е да преместите всичко на една страна и да почистите половината стая наведнъж. Разбира се, ще трябва да избършете или почистите правилно всеки предмет, преди да преместите нещата в другия край на стаята, която току-що сте почистили.

Стъпка 2: Отстранете праха и паяжините

Прашното и мухлясало таванско помещение причинява алергични реакции и ако сте в това състояние твърде дълго, ще започне да засяга други части на дома ви. В зависимост от това, кога последно е било почистено, заедно с броя на паяците, които са пропълзяли и са изплели своите жилища, вашият таван може да изглежда като сцена от филм на ужасите! Избърсването на прах, след дълги периоди от време също води до допълнителни пластове дебел, натрупан прах, който прахосмукачката сама по себе си няма да отстрани ефективно. Поради това се препоръчва ръчно почистване с влажна кърпа накрая.

Започнете с почистване на тавана и продължете надолу по стените, като оставите пода последен, за да избегнете удвояването на работата си. Докато почиствате паяжините, не забравяйте да се отървете от паяците, за да избегнете моменталното образуване на нови паяжини. Не забравяйте да почистите вентилационните отвори и прозорците за цялостно дълбоко почистване.

Стъпка 3: Почистете пода

Натрупаният прах няма да бъде единственото нещо, което лежи на пода, ще има и отломки от покрива или от повредени предмети. Съберете големите отпадъци на ръка, преди да започнете да почиствате с прахосмукачка, тъй като може да повредите уреда.

Използвайте прахосмукачка, за да отстраните праха от пода, преди да го изметете с метла. Използването на правилната вакуумна глава ще направи огромна разлика по отношение на ефективността; това важи особено за ъглите, тесните пространства и труднодостъпните кътчета и процепи. Завършете, като почистите остатъците от прах и отломки от пода, преди да избършете.

Стъпка 4: Проверете  стаята за щети

Ако рядко посещавате тавана, камо ли да го чистите, има голям шанс да са възникнали няколко проблема през годините. Това може да включва проблеми в изолацията на помещението, вентилацията, стените, гредите и пода. Ако не бъдат идентифицирани или обслужени навреме, такива могат да причинят проблеми и в основата на вашия дом, което да доведе до скъпи ремонти в дългосрочен план.

В някои случаи идентифицирането и справянето с щетите в таванското помещение може да се направи самостоятелно, докато по-големите проблеми ще изискват професионална помощ за безопасно и ефективно справяне с проблема. Така или иначе, най-доброто време да проверите за щети вашето таванско помещение е, след като сте го изпразнили и почистили!

Стъпка 5: Идентифицирайте влагата и мухъла

Влагата и мухълът вървят ръка за ръка в затворените пространства. Наличието на влага в тавана може да доведе до образуване на мухъл на видно място или в скрити пространства. Всъщност, ако мухълът процъфтява във вашето таванско помещение за дълъг период от време, това може да засегне дихателната ви система, дори ако не сте в стаята.

Влага може да се появи на тавана поради промени в температурата, лоша или запушена вентилация, спукани тръби, течове на покрива или вода в основата. Ако имате проблеми с идентифицирането на влага само като се огледате. Препоръчително е да се обадите на професионалист, който да огледа тавана ви, за да сте на сигурно място. По същия начин, почистването на мухъл от стените може да се извърши от екипи за почистване на тавани, вместо да поемете задачата сами. Това, защото, освен ако не бъде отстранена старателно, гъбичките могат бързо да пораснат отново и да се разпространят още по-бързо (ако в помещението липсва подходяща вентилация).

Така или иначе компетентни лица за съдействие ще са ви необходими, както в случаите на изнасяне на боклуци от тавани, които може да наемете от адрес: https://smetishte.com/pochistvane-mazeta-tavani-izvozvane-smetishte така и в много други ситуации. Не се колебайте да се обърнете към тясно специализираните в това фирми.