видове хлебарки

Видове хлебарки в апартамента

Видове хлебарки, които обитават в апартамента

Хлебарките са един от най-неприятните, трудни за премахване и дори опасни вредители, които могат да се настанят в дома ни. Разберете, какви видове хлебарки най-често се срещат в апартамента и характерните черти от поведението на всяка от тях. Това ще ви помогне за навременно откриване на заплахата от инфекция и по-нататъшното им разпространение в жилищни помещения. Съветите ни бяха предоставени от Превента ДДДД.

Как да разбера, че в апартамента има хлебарки

С цялото богатство от видово разнообразие, всички представители на хлебарката се характеризират с няколко особености. Най-яркото, от които е нуждата от вода. Ето, защо е лесно да се открият следи от вредители в апартамента:

Уреждането става първо от кухнята и банята – това са местата, които трябва да посетите, главно и преди всичко.

Признаците за наличие на хлебарки са следи от тяхната жизненоважна дейност. Такива са натрупвания на черни точки (екскременти) на места за чест престой на насекоми, празни – полупрозрачни удължени яйчни капсули, фрагменти от крила и карапуз, изхвърлени по време на разтопяване.

При внезапното запалване на светлината насекомите се разпръскват. Не всички видове хлебарки се страхуват от осветление, но всички се чувстват неудобно на светлината.

Ако апартаментът е силно заразен от насекомите се появява специфична миризма.

Тъй като насекомите водят скрит начин на живот и гравитират към водата, любимите им местообитания са зони като: под мивката, зад и под хладилника, във вдлъбнатините на окачени тавани и шкафове, чекмеджетата кухненските мебели, вътре в кухненските уреди.

Какви са опасностите от хлебарки

Както всички насекоми, които се хранят с боклук, представителите на отряда хлебарки носят повишена заплаха от прехвърляне на патогенни микроби. Според статистиката, те заемат второ място, след мухите по отношение риска от заразяване с:

Туберкулоза;

салмонела;

дифтерия;

хелминтоза;

инфекциозен хепатит и др.

Всички видове хлебарки и техните продукти за разлагане, според учените са една от причините за алергиите. Насекомите развалят и замърсяват продуктите, а шумоленето и престоя им в апартамент стават причина за психологически дискомфорт.

Най-често срещаните видове хлебарки в апартамента

Въпреки разнообразието по видове, най-често се срещат 2 типа в домашното пространство. Те са:

Червени хлебарки

Това са най-често се среща в градските апартаменти: дължината на тялото на възрастен е 10-17 мм, цветът е от светлочервен до тъмнокафяв. Възрастните живеят 5-6 месеца, преживявайки 6 връзки, преди това. Една женска е способна да снася 200-300 яйца по време на жизнения си цикъл и за това трябва да се чифтоса само веднъж.

Нимфа (ларва), излизаща от яйце, е светла, но потъмнява, докато расте. В колонията от насекоми, само 25% са възрастните, останали в стадий на нимфа.

Черни хлебарки в апартамента

Що се отнася до разнообразието от хлебарки, каквито са черните, добре е да се знае, че те са по-адаптирани за живот в естествената среда. По правило се намират в частни къщи: под пода, веранда, в пукнатини на стените. Ако се заселят в градовете, живеят в канализации и инсталации, в мазето, а когато е студеното времето влизат в апартаментите.

Те се различават по червения цвят (от червено-кафяв до черен) и по размер: мъжете – 25 мм, женските – до 32 мм. Когато влизат в жилища, се движат само по хоризонтална повърхност. Подобно на червените хлебарки, развалят храната и са носители на болести.

Най-рядко разпространените видове хлебарки

Всъщност в природата има повече от 4,5 хиляди вида хлебарки, но само няколко са рядко срещани от човек. Става дума за:

Египетска хлебарка

Въпреки името си, този вид живее в южната част на Казахстан, в Централна Азия, Кавказ и Крим. Мъжките имат крила и дължина на тялото до 25 мм, женските са без крила, приличат на малки костенурки (до 45 мм). Те са носители на опасни вируси и патогени на алергични заболявания.

Американска хлебарка

Ако вземем предвид всички видове хлебарки, живеещи до човек, този сорт има най-големи размери (до 50 мм) и цвят от кафеникаво-червен до шоколадово-кафяв. Основната разлика е, че могат да летят. Те се хранят с органични остатъци, хартия, обувки, сапун, книги и т.н.

Туркестанска хлебарка

Индивидите от този вид са много редки. Достигат дължина 20-25 мм. Местообитанието им е Централна Азия и околните региони.

Хлебарка костенурка

Костенурката живее в сухите райони на планетата: в Африка, Централна Азия, в югозападната част на Северна Америка. Женските са много по-големи от мъжете (до 40 мм) и наподобяват дървесни въшки на външен вид. Тялото им е разделено на сегменти. В летните вили се приютяват под дъски, шисти, тухли.

Откриването им в апартамента на дори 1-2 индивида хлебарки или следи от престоя им, носи заплаха от разпространението на многобройни колонии.

Бързият растеж на този брой, таен начин на живот и възможността за проникване във всяка стая по комуникационни пътеки прави всички видове хлебарки в апартамента почти неразрушими.

Ако се обърнете към професионалното обслужване на Превента, ще разрешите проблема бързо и ефективно.

В крайна сметка екипите ще ви предложат:

съвременни методи за унищожаване;

най-новите инсектициди;

опитни професионалисти;

специално оборудване.

Всичко това може да получите на адрес: preventa.bg.