Как да съхранявате продукти

Хладилникът е основното място за съхраняване на храна. Това сме учили от детството. Но така ли е? Отворете и вижте какво има: плодове, зеленчуци, сирене, сосове, консерви и дори хляб. И когато нещо се обърка там, просто заключаваме, че времето не му е дошло.

Всъщност проблемът е, че повечето от продуктите, които съхраняваме, са грешни. Някои плодове и зеленчуци е най-добре да се оставят на стайна температура, а някои храни трябва да се държат далеч една от друга. В нашата статия ще намерите полезни съвети как да запазите храната свежа за дълго време.

Тук може да намерите и услугите: Изкупуване на електроуреди за собствена изгода.

Съхранение на храните

Често се препоръчва хлябът да се съхранява във фризера. Наистина ще е свеж за 4-6 месеца. Но в хладилник, хлябът бързо се застоява, поради липсата на влага, която се изпарява при ниски температури.

Свикнали сме да оставяме хляб в найлонови торбички – удобно, а когато хлябът е мек, мухълът ще го покрие много бързо. Това е така, защото целофанът не позволява да преминава въздух, а високата влажност е идеално място за гъбички. По-подходящ вариант за съхранение е плътно затворената кутия за хляб. Сложете в нея шепа сол и ще гарантирате защита от плесени.

Съхранявайте шоколада перфектно на хладно място. Всеки знае неприятното бяло покритие, върху шоколада. То възниква от температурните разлики, когато сложим шоколад в хладилника. Това не се отразява на вкуса, но външният вид се разваля.

Медът е здравословен продукт, който остава свеж за дълго време. Но само ако се съхранява правилно. В хладилника той губи част от свойствата си и кристализира. В шкафа на бюфета, това се случва най-много.

Добре е да съхранявате зехтин при нормална температура, като избягвате слънчевата светлина.

Ако хладилникът ви има лук и чесън , сложете ги в компактна кутия и ги поставете на хладно и сухо място, за да не поникнат или да хванат плесен.

Съхранение на храна на рафта в кухнята.

Цитрусовите плодове могат да бъдат оставени на масата. Но в студа повечето от витамините могат да се загубят, а вкусът ще се развали.

С авокадо малко по-сложно, тъй като условията на съхранение на продукта зависи от зрелостта на плода. Зрело авокадо смело може да поставите в хладилника. Но ако плодът все още е зелен, оставете да узрее на масата.

Краставиците се съхраняват най-добре на стайна температура. Ако оставите краставиците в хладилник за няколко дни, няма да има вреда, но дългосрочното съхранение ще доведе до гниене на плода.

Пазете патладжана, тъй като развалянето му не само прави плода слаб, но и допринася загубата на полезните свойства. Съхранявайте зеленчука на кухненски рафт или в чекмедже.

Същото важи и за доматите. Ниската температура нарушава структурата им, лишава от прекрасния аромат и вкус. Най-добре е да съхранявате домати на стайна температура в кутия или кошница.

Хладилно съхранение на храни

Няма консенсус за това къде да съхранявате яйца. При стайна температура или в хладилник методът на съхранение не влияе значително на свежестта на яйцата. Уверете се, че яйцата са цели, без пукнатини. Бактериите бързо се размножават в разбитите яйца, така че трябва да се използват незабавно. Не трябва да оставяте яйца в специално отделение на вратата на хладилника. Постоянните температурни промени при отваряне на вратата са фатални за яйцата.

При съхранението на брашно като цяло няма да повдигаме много въпроси. Всъщност високата влажност и температура допринасят за появата на мухъл. Нашите прабаби също знаели, че най-добрият начин за съхранение на брашно са плътно затворени стъклени съдове. Поставете на тъмно, сухо и хладно място или в хладилника.

Държите ядките при стайна температура. Трябва да знаете, обаче, че след 2-3 седмици ядките ще се развалят. За да удължите срока на годност, те могат да се поставят в стъклен или метален съд с капак и да се поставят на тъмно място. Поставете ядките в хладилника или фризера, където могат да се съхраняват до една година.

Целината изсъхва много бързо, затова я дръжте в хладилника, предварително опакована в алуминиево фолио. Във филма растението бързо ще избледнее и ще започне да гние.

Всички отдавна са наясно с факта, че бананите повишават настроението, защото съдържат така наречения „хормон на щастието“. Сладко и сърдечно, това е добър заместител на шоколада и бързата закуска. За узрелите банани, добре е да помните, че бързо губят външния си вид, а зелените не са много вкусни. Конвенционалният прилепващ филм идва на помощ. Увийте горната част на снопа с него, това ще помогне за удължаване свежестта на плодовете.

Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да спестите и да съхраните правилно своите продукти и пари!