Как да използвате масло от лавандула

Много често, поради използването на почистващи препарати в целия апартамент, остава дълга и неприятна миризма на химикали. Почистването е неизбежно, разбира се, но появата на нежелани миризми може да се избегне.

Днес нашият редакционен екип ще сподели с вас 4 варианта за използване на масло от лавандула по време на прибиране на реколтата. Това ще ви помогне да запазите текстила свеж, чисти прозорците без ивици и много повече. По-скоро открийте нещо ново с нас!

Използване на лавандула у дома

Свойствата на лавандуловото масло – за да превърнете почистването във вид на приятна медитация веднъж завинаги, ви предлагаме да подготвите 4 прости домашни средства с масло от лавандула. Самото име на това растение се превежда от латински като „чисти, измивай“. Лавандулата отдавна се използва не само като добавка в сапуна, козметика и храна, но и като дезинфектант, средство против насекоми и освежаващо средство.

Лавандулови продукти

Маслото от лавандула, също често се използва като продукт за грижа по текстила. За да го приготвите, ще са ви необходими следните съставки:

200 мл вода;

2 с.л. л. водка;

20 капки лавандулово масло.

Смесете добре съставките и изсипете получената течност в бутилка със спрей. Инструментът може да се използва за завеси, тапицерия на дивани, седалки за столове, халати и дори спално бельо. Обикновено се използват в края на реколтата, за да се консолидира резултатът. Ако не харесвате чистия аромат на лавандула, добавете 5 капки етерично масло от лимон или чай към спрея.

За да направите кухненските кърпи отново меки и чисти, подгответе смес от следните съставки:

50 мл оцет;

5 капачки лавандулово етерично масло

В малък контейнер комбинирайте компонентите на климатика и изсипете сместа в съответното отделение на пералнята, след което използвайте нормалния режим на пране. Оцетът разтворен в утаената вар и перилните препарати в тъканта, а кърпите ще придобият нежен аромат от лавандулата. Такъв разтвор реанимира дори и най-трудните случаи.

Как да изперете кърпи

Сухите цветя от лавандула ще ви помогнат да направите стария килим свеж и ароматен. Поръсете ги по цялата повърхност и оставете за 10-15 минути. След това вакуумирайте килима – прахът ще се отнеме, но оставащият аромат ще ви зарадва за дълго време.

Спрей в бутилка

За да почисти прозорците всяка уважаваща себе си домакиня ще прекара много време в търсене на магически средства. За щастие, има решение, което е много по-просто и удобно, а за да го приложите, ще трябват само:

200 мл оцет;

200 мл дестилирана вода;

15 капки лавандулово масло;

Смесете всички съставки и ги изсипете в бутилка със спрей. За да премахнете напълно миризмата на оцет, добавете портокаловите кори за около 2-3 дни. Изключително важно е и използването на прецизно дестилирана вода, защото благодарение на нея по стъклото няма ивици.

След такова ароматно почистване къщата не само ще блести с чистота, но и ще стане много по-удобна. Ако предпочитате натурални домашни средства, не забравяйте за използването на оцет и сода за хляб. Така може да поддържате дома си чист, а с услугите от форма, да поръчате екип: Извозване на отпадъци в София.