предматурна треска

Училище, матури, изпити – всичко около треската

Много са нещата, за които всеки родител трябва да помисли преди старта на първия училищен звънец. Треска се бунтува не само у възрастните, но и у децата, а най-осезаема е тя сред първокласниците и държащите бел 7 клас.

Спомняте ли си вие вашият първи учебен ден и трепета, които имахте в стомаха и сърцето. Е, нека заедно се върнем години назад, за да си припомним и да знаем, как да постъпим, когато и нашия малчуган се изправи в редиците на училищния двор.

  1. Как да помогнем на детето да свикне с мисълта за училището – за малчугана ще е много по-здравословно да започнете с положителната нагласа и настройка за бъдещият първи учебен ден още през лятото. Говорете от време на време като го хвалите и в разговорите вмъквайте съвети и разкази от вашите спомени за този ден. Обяснете на детето, колко важна е тази стъпка за него, но не прекалявайте със строгостта си, за да не засадите у него усещане за безпокойство и тревога. Последните често се проявяват в самия дена и при вида на всичките много хора събрали се в двора на училището.
  2. Какво изпитват първокласниците – радост и възторг, свиване в стомахчето, потиснатост и дори уплаха. Всичко това са само част от вълненията, които може да изживее и вашето дете. Ето, защо специалистите съветват максимално да предразположим детето си и да отделим нужното време, за да го настроим за този ден, да му обясним за очакваната обстановка в самия ден, както и за задълженията му от този ден нататък. Има деца, които почти не показват емоцията си, но има и такива, които дори се разплакват в двора на училище и когато трябва да потеглят в редицата на своя първи клас. Трепетите у детето ще са много по-малки и по-приятно изживени, ако показвате обичта си към рожбата и поговорите заедно, как всички ще се вълнувате на този ден. Така детето няма да се натъжава, а само ще се постарае да се представи по начин, който да ви накара да се гордеете с него.
  3. На какво още трябва да обърнем внимание в утринта на 15 септември – дни реди самия ден позвънете на класният ръководител, които ще поеме вашето дете. Уточнете час и място, където ще се събира групичката на децата. Вечерта подгответе важните неща като – учебната чанта, букета за класният ръководител, шише водичка, носни кърпички. Не тръгвайте в последната минута, а предвидете трафика в самия ден и се постарайте да сте в двора на училището поне 15 минути преди старта на тържественото откриване. Така и детето ви ще е по-спокойно, защото ако бързате, несъзнателно сами му предавате от напрежението, което бушува във вас самите.