Съвети за шофьорите Отговори на текущи въпроси относно гумите

Съвети за шофьорите – oтговори на текущи въпроси относно гумите

Всяка гума има свой собствен буквено-цифров „код“ или етикет. Това представлява „криптирани“ данни за техническите характеристики, които е желателно да се знаят от всеки собственик на автомобил.

Какъв е индексът на скоростта?

Това е максималната възможна скорост на движение при максимално натоварване на гумата. Той се обозначава с латинската буква и се намира след цифровото обозначение на диаметъра на джантата.

Какво представлява индексът за натоварване?

Това е максималното възможно натоварване на гумата. Измерено в произволни единици, а не в килограми. Намира се след индекса на скоростта.

Къде е датата на производство на гумата?

Датата, за която може да се следи за годността на автомобилните гуми се намира от страна на гумата. Тя е представена в четири малки цифри. Първите две представляват седмицата, втората – годината на влизане в производство. Например „1516“ е 15-та седмица на 2016 година.

Трябва ли да купуваме гуми на възраст 2, 3 или повече години?

Ако остатъчната дълбочина на протектора е нормална, а гумите сами по себе си нямат изразени признаци на стареене, това е разумно. Висококачествените гуми, както и, например, оригиналните резервни части Mercedes, остават най-подходящи за употреба за дълго време.

Как да съхраняваме гуми?

Ако възнамерявате да съхранявате гуми, не забравяйте, че те могат да се съхраняват на открито за не повече от 1 месец. Забранено е да ги оставяте на слънчева светлина, тъй като гумата става по-твърда и губи характеристиките си на сцепление или може просто да се счупи. Затова не препоръчваме съхраняване на гуми на балкона без специални опаковки или съхранение в торби.

Препоръчва се продуктите да се съхраняват на сухо и тъмно място, например в гаража. Предпоставка е липсата на течове и добра вентилация.

Гумите без дискове трябва да се съхраняват изправени. Така също от време на време, трябва да бъдат редовно превъртани, за да се избегне изкривяване.

На уебсайта на може да закупите авточасти за всички популярни марки автомобили. Може да всякакви консумативи за автомобила, в т. ч. TOTAL LHM Plus Масло хидравлично.